Такъв извод правят анализаторите въпреки факта, че днес на масата за преговори за първи път седнаха лично лидерите на двете страни - президентът и премиерът на Сърбия Борис Тадич и Воислав Кощуница и косовските им колеги Фатмир Сейдиу и Агим Чеку. Преговорите във Виена се водят под патронажа на специалния пратеник на ООН Марти Ахтисаари. От австрийската столица предава Юлия Дамянова.

Еднодневната среща във Виена беше първият опит за директни преговори за бъдещия статут на Косово, в които лично участваха лидерите на сърби и косовски албанци.

От февруари, под патронажа на ООН в австрийската столица се провеждат срещи на експертно равнище, които се опитват да разрешат така наречените "технически проблеми" в Косово, като защита на сръбските църкви и манастири и обособяване на самостоятелни сръбски общини. Посредникът при преговорите, ООН, е на мнение, че ще е по-лесно първо да се разрешат тези практически проблеми, преди да се пристъпи към обсъждането на самия статут на Косово.

Експертните срещи във Виена досега обаче не са донесли много конкретни резултати. Голям напредък не се очакваше и от срещата на високо равнище между лидерите на сърби и косовски албанци. Въпреки че се съгласиха да седнат лице в лице на масата на преговорите, двете страни не са променили съществено позициите си. Косовските албанци настояват за получаване на пълна независимост, но според Сърбия това искане е абсолютно неприемливо.

Около 90 % от населението на Косово в момента са албанци. Сърбите са едва около 100 000 души. Стотици хиляди са напуснали областта след конфликта в Косово през 1998-1999 година.