Посланикът ни в Израел пък се ангажира да съдейства на българските граждани в ивицата Газа, чийто паспорти са изтекли, да ги подновят, за да могат да напуснат района на военните действия.

В Би Ти Ви новините ви показахме как десетки български жени стоят в Газа без паспорти, тъй като там нямаме представителство и те не могат да си подновят документите за самоличност.

***
За първи път от началото на офанзивата в Ливан израелската армия бомбардира лагер за палестински бежанци край град Тир. Шестима души бяха ранени, включително едно бебе.
Катарската телевизия Ал Джазира съобщи, че лагерът е бил обстрелван от израелската палубна артилерия. Един от снарядите попаднал в къщата на представителя в Ливан на палестинското движение Фатах. Самият той не е пострадал.

В Южен Ливан израелските войници плениха двама бойци от Хизбулла, съобщи израелското военно радио. Това са първите пленени от Израел бойци на Хизбулла от началото на офанзивата в Ливан на 12 юли. Те бяха взети в плен в гранично ливанско село, което в събота беше превзето от израелската армия след ожесточени боеве с Хизбула.

Според ливанските власти от началото на израелската офанзива срещу Хизбулла в Ливан на 12 юли досега са загинали общо 381 души. Двадесет от жертвите са военнослужещи, а 11 - активисти на шиитската групировка.

Американският държавен секретар Кондолиза Райс пристига на посещение в Близкия изток. Тя ще направи опит да уреди конфликта между Хизбулла и Израел: “Трябва да сме сигурни, че всичко, което правим, ще има дълготраен ефект. Близкият Изток не за първи път е арена на насилие и трябва да имаме предвид случилото се досега, за да създадем устойчиви условия за политически напредък”.

Райс ще за разговаря в Израел с премиера Ехуд Олмерт и други високопоставени представители. Държавният секретар предвижда също да се срещне с палестинския президент Махмуд Абас, преди да посети Рим, където ще участва в международна среща за Ливан.