Но според ветеринарните власти, районът вече е безопасен, както за птиците, така и за хората.
Въпреки че опасността е отминала, хората все още са в защитни облекла. Само така пускат в центъра на село Слънчоглед, където е и огнището на птичия грип.

И пак за преосигуряване- карантината в селото и три километровата зона около него ще остане в сила още три седмици. Но пък спира избиването на домашните птици. Това стана ясно по време на обиколката на земеделският министър Нихат Кабил в 7те селища от карантинния район. Той каза, че до момента са избита еди колко си птици, трябвало е да бъдат избити още 4 хиляди от съседните села.

Но това засега не се налага, тъй като новините се оказаха по-добри отколкото очаквахме и щамът на птичия грип в Кърджалийско се оказа ниско опасен.
Така живеят хората в Кърджалийско- трети ден след откриването на птичи грип в района. В понеделник в София ще заседава националния кризисен щаб за борба с птичия грип. Пак в понеделник тук ще започне обезщетяването на хората, чийто птици са били избити. Иначе от днес е забранена търговията с птици и птичи продукти,в целия регион.