Министерството на външните работи съобщи, че втората голяма група българи, които се евакуират с автобуси от Ливан през Сирия, е пристигнала в седем часа тази сутрин на пропускателния пункт Арида на ливанско-сирийската граница.
С тази група от Ливан са се евакуирали 108 души. Пътуването им е минало без проблеми. Посланикът ни в Бейрут Венелин Лазаров е придружавал българите до границата. Оттам групата се поема от дипломати от посолството ни в Дамаск.
От Алепо групата отпътува за Варна с полет на "Хемус Ер" в 19 часа.

В момента те пътуват по маршрут Бейрут през Граничен пункт Арида, до Алепо в Сирия. От Алепо групата ще отпътува за Варна с полет на "Хемус Ер" в 19 ч. Очаква се към тях на сирийска територия да се присъединят още българи, напуснали Ливан сами, без помощта на външното ни министерство.

Направени са постъпки пред Израел и Ливан за осигуряването на безопасността на конвоя. Директорът на дирекция "Близък изток и Африка" във външно министерство Петко Дойков, вчера се е срещнал с посланика на Израел в София, за да отправи молба към израелските власти за осигуряване на безопасността на българите, които все още се намират на територията на Ливан и които трябва да бъдат евакуирани днес.

Дадени са указания и на посолството ни в Бейрут да продължи координацията със страните от Европейския съюз по издирване на чужди граждани в Южен Ливан. Продължава да се разчита и на съдействието на Червения кръст, Червения полумесец и на фондация "Харири".

***
След неколкочасово затишие израелската армия поднови нападенията срещу обекти по периферията на Бейрут. Самолети и бойни кораби обстрелваха отново обезлюдените южни райони на ливанската столица.

Цели квартали в тази част на града са напълно разрушени. Най-тежко засегнати са кварталите около главната квартира на шиитската организация Хизбулла. Бомбардирани са и обекти в южната и североизточната част на Ливан. Обстрелвана беше и база на Народния фронт за освобождение на Палестина.

Експлозии имаше и близо до президентския дворец, където има обекти на ливанската армия. Бомбардировките бяха подновени, минути след като катарската телевизия "Ал Джазира" излъчи интервю с лидера на Хизбула Хасан Насрала, който отново настоя, че пленените от шиитската групировка израелски войници на 12 юли ще бъдат освободени само в рамките на споразумения за размяна със затворници в Израел.

* * *

12 български граждани и членове на техните семейства се завърнаха днес следобед от Кипър. Вчера те пристигнаха в Ларнака на военни кораби, на които се бяха качили по-рано от пристанището на Бейрут. Пристигналите през Кипър българи са живели в Южен Ливан - най-опасната част на страната в момента.