Това показват данните от тазгодишната кандидатстудентска кампания във Великотърновския университет. Такава тенденция се наблюдава и в други висши училища в страната.

Във Великотърновския университет отливът от чуждоезиковите специалности се появява преди няколко години. В настоящата кампания броят на кандидатстващите с френски език е достигнал критичния минимум. Отлив на кандидати има и за специалностите с немски и английски език.

проф. Стоян Буров - зам.ректор на Великотърновския университет: "Нещата сега са доведени, че общо взето всички, които се справят с изпита по френски, ще станат студенти."

Една от причините за това е, че завършващите езикови гимназии нямат интерес да остават у нас, и използват добрата си подготовка, за да учат в чужбина.

Кандидат-студент: "Всеки знае, че там има много по-големи възможности за реализация - финансови - и въобще като качество на образованието."

От ръководството на Великотърновския университет казват, че въпреки тази тенденция, има и случаи, когато български студенти в чужбина се връщат в България, за да продължат образованието си.