В списъка освен депутатите и министрите са и директорите на районните здравноосигурителни каси, ръководството на Националния осигурителен институт и членовете на държавни комисии.

Ако някой от овластените не обяви собствеността си, тя ще бъде принудително разкрита от прокуратурата. Нарушителят ще трябва да плати глоба в рамките на 1 500 лева и името му ще бъде публикувано в Интернет.

Законът ще влезе в сила след окончателното гласуване на второ четене през август. Имотните декларации ще се подават всяка година.

***
Повече от половината от висшите магистрати не са декларирали имотите си. По този начин инициативата наречена "Чисти ръце", която стартира преди повече от два месеца, се оказва пред провал, тъй като декларирането е доброволно. Това съобщи председателят на Върховния касационен съд Иван Григоров. Той обяви, че ще поиска от парламента да направи имотните декларации задължителни и за магистратите.

По-малко от 30 от общо 74 магистрати, които са в списъка за деклариране, са проявили добра воля и публично са описали какво притежават.

Следващата седмица висшите магистрати трябва да решат дали прокурорът Николай Ганчев може да участва в проверката на други обвинители, след като самият той е в списъка на главния прокурор Борис Велчев и е нарочен за отстраняване.