18 души бедстваха тази нощ в бурните води на Черно море. Две лодки и ветроходна яхта потънаха край бреговете на Созопол. Екипажите на плавателните съдове, сред които и три деца, са извадени невредими от морето. Първият сигнал за бедстващи хора в морето е получен около 16.30 часа вчера.

Няколко студенти от Техническия университет в София, с двама местни и 12-годишно дете поемат с ветроходна яхта към остров Свети Иван. Бурята ги изненадва и засядат в скалите. Младежите отказаха да коментират инцидента, били стресирани.

Единствено майката на един от придружителите им застана пред камерите: „Отишли са до острова, може би нещо миди, риби, няма значение, излезли са като на разходка, следобед. Обаче излиза буря...", каза Златка Пухова.

Освен яхтата, са потънали рибарска лодка и скутер. Всички хора са спасени от екипи на Морска администрация и Гранична полиция. Те са помогнали и на други трима възрастни с дете, заседнали с лодка – отново край Созопол.

Пострадалите са пренебрегнали предупрежденията, че времето се разваля. Снощи е духал силен северен вятър, а вълнението на водата е било около четири бала, което означава, че вълните са с височина над два метра.

Лошото време по морето продължава. Навлизането на малки плавателни съдове навътре във водата е опасно.

„Оказа се нещо като верижна реакция. Едни след други. И голям шанс, голям късмет извадиха, че в момента спасителните корабчета, които пуснахме, бяха на место и много бързо се помогна на хората", коментира капитан Жельо Вълков, зам.-директор, Морска администрация – Бургас.

Морето и днес остана бурно и опасно. Рибарите в Созопол оглеждаха лодките си за поражения.

Спасителни акции и в планината

Майка и дъщеря са се загубили към 20.00 часа в района на връх Канарата в Рила. В Пирин други двама туристи объркали пътя край Кременските езера и потърсили помощ. И двете операции са продължили до сутринта, като бедстващите туристи са били спасени.

От Планинската спасителна служба предупреждават, че в планините условията за туризъм не са подходящи. Температурите варират от 5 до 15 градуса и има мъгли.