Голяма част от американските войници не биха искали да делят стая с човек, който е отявлен хомосексуалист, заяви командващият американската морска пехота генерал Джеймс Конуей.

По време на пресконференция в Пентагона генерал Конуей не скри неодобрението си за промяната на така наречения закон "Не питай, не казвай", по силата на който американските военни не разкриват сексуалната си ориентация, защото в противен случай ще бъдат уволнени.

Промените на закона бяха одобрени в долната камара на Конгреса, което ще позволи в армията да служат открити хомосексуалисти. Дебатите по въпроса в горната камара на
Конгреса обаче обещават да бъде ожесточен, защото там противниците на промените са много.

Генерал Конуей, който ще се пенсионира през есента, подчерта, че ако промените бъдат приети, морски пехотинци ще се подчинят. Но в такъв случай те най-вероятно ще търсят доброволци, които да споделят стаите и дори сградите, в които ще бъдат настанени пехотинците с хомосексуална ориентация.

Неотдавна допитване до общественото мнение на Си Ен Ен показа, че 78 процента от американците нямат нищо против в армията да служат хора, признаващи открито хомосексуалността си.