От ДСБ смятат, че Борисов трябва да бъде отстранен от поста си, тъй като участва в две фирми, с което нарушава Закона за местното самоуправление.

Бойко Борисов бе категоричен, че още през 2001-ва година, когато е поел поста главен секретар на МВР, е излязъл от търговските дружества.

В закона за местното самоуправление изрично е записано, че кметовете нямат право да извършват търговска дейност и да участват в управителните органи на търговски дружества.

Според разпространени от ДСБ удостоверения на Софийския градски съд Бойко Борисов участва в 2 фирми - "Интербулпред" и "Джи Енд Би Травъл Къмпани", и двете с доста широк предмет на дейност.

Сред съдружниците, на които лидерът на столичното ДСБ Атанас Атанасов обърна особено внимание, са Румен Николов, по-известен с прякора Пашата, и бившият началник на столичната дирекция на МВР Чавдар Чернев.

Характерното за тези лица е, че са бивши офицери и сътрудници на ДС, което показва, че Бойко Борисов е един от тези хора, макар, че е завършил трети факултет на бившата специална школа на МВР.
В петък партията на Костов е внесла в Общинската избирателна комисия искане да бъдат прекратени пълномощията на Борисов, както и на още 10 кметове на кметства в Столична община, които според ДСВ също са нарушили закона, като не са прекратили участията си във фирми.

Тъмносините твърдят, че Борисов е бил в нарушение още като главен секретар на МВР, тъй като и в това си качество е нямал право да развива търговска дейност.

Първата реакцията на Борисов беше следната:
“Пак ли Гаргамел е направил беля някаква ?”

Кметът декларира, че още през 2001-ва година е прехвърлил фирмените дялове, които е притежавал, показа един от документите за това, обеща да разпространи и други. Впоследствие от пресцентъра му съобщиха, че едната от фирмите - "Интербулпред" още през 2001-ва година е подлежала на служебна дерегистрация, тъй като уставният й капитал не е бил увеличен в съответствие с изискванията на закона.

Бойко Борисов: “Колкото повече такива неща пускат, толкова показва тяхната слабост и че няма какво да правят, а дали ще ме отстранят от кмет на София - може като ми избождат очите , да ми изпишат веждите.”

Борисов обясни обвиненията срещу себе си с започналите проверки на общинските дружества; добави, че едва ли точно бившият шеф на “Топлофикация” - София Валентин Димитров е човекът с най-много пари в чужбина, и заключи, че точно това е най-голямото притеснение на онези, които го атакуват.