Днес излезе от печат официалният бюлетин за въвеждане на Българския държавен стандарт за киселото мляко, съобщиха от Българския институт за стандартизация. Така от днес стандартизацията е в действие, бюлетинът ще се предлага за разпространение и всеки производител, който желае да произвежда по този стандарт, ще може да си го закупи, каза Галин Ганчев, директор на дирекция "Издателска дейност, продажби и услуги " в института.

Стандартът БДС е по старите кодове и наименованието се запазва, въпреки че държавата не участва в него, обясни той. Инициативата за връщането на този стандарт бе на браншовите организации. Точното му наименование е БДС - 12 2010 и той отменя предишния БДС- 12 от 1982 година. На етикета на млякото, произведено по БДС, ще пише "Българско кисело мляко".

При преработването на стария стандарт са направени основни промени, информираха от БИС. В обекта на стандарта, например, е добавено и козето кисело мляко. Включени са изисквания към използваните в производството суровини и опаковки, които ще бъдат полистиренови кофички до 1 кг., стъклени буркани до 1 кг. и керамични съдове със същата вместимост.

Българското кисело мляко се съхранява при температура от 2 до 6 градуса по Целзий и има срок на трайност до 20 дни от датата на производството.

Категорично изискване е това мляко да се приготвя само от сурово краве, овче, биволско, козе мляко или смесено. Закваските са от щамове лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус, изолирани в България и неподлагани на генетична модификация по БДС.

Засега контролът по спазване на БДС в киселото мляко ще осъществяват лабораториите на ДВСК в цялата страна. Това ще бъде така до изграждането на Националната агенция за контрол на храните до края на тази година.