Главният прокурор Борис Велчев очаква да получи доклада по одита за енерго-разпределителните дружества. Преди началото на заседанието на Висшия съдебен съвет той допълни, че внимателно ще го прочете, но не може прокуратурата да решава всички проблеми в държавата.

"този доклад, който ще получа, да има данни за конкретни извършени престъпления. Ако няма, аз просто ще го върна на неговия подател, за да бъде добър той да си свърши работата и тогава да ни сезира. Ние не сме държавно юрисконсулство, държавен консултант по всички нередности и да ни се хвърлят едни материали по бюрата на прокурорите и да чакат сами да си намерим някаква престъпна дейност", заяви той.

По повод медийните изяви на прокурора по делото "Октопод" - Цветозар Костов, Велчев заяви, че всеки сам преценява изявите си, но да се издава следствена тайна и да се правят необосновани внушения по отношение на български граждани, е недопустимо. Понякога между институциите има напрежение, а някои колеги реагират прибързано, допълни Велчев. Правилната практика на прокуратурата е който издава следствена тайна, да бъде предложен за наказание, заяви главният прокурор. Попитан дали това касае и вътрешния министър, Велчев заяви: "Това важи за всеки".

Зам.-градският прокурор Роман Василев сам е поискал от инспектората на Върховната касационна прокуратура да бъде проверен по повод информации, че е получил доходи от брокерска дейност, поясни Борис Велчев.

Скандалът, който се развихря между полицията и съда, ми се иска да е повод и за прокуратурата да се стегне и да осмисли практиката си, заяви главният прокурор.