Климатичните промени ще изложат на сериозен риск здравето на хората, предаде ДПА, позовавайки се на доклад на австралийската Комисия за климата. Това заключение едва ли е новина за някого – дори и да не сме експерти, можем да предположим, а и усещаме, че нещата се променят и ни влияят. Но ето и подробностите, които само специалистите могат да дадат:

Повишените температури, увеличаването на топлинните вълни, интензивните бури и наводнения ще причиняват все повече травми и смъртни случаи, инфекциозните заболявания ще се разпространяват на по-големи разстояния, а дихателните проблеми ще се влошават заради повишеното замърсяване на въздуха, предупреждават авторите на доклада.

Комисията за климата включва независими климатолози, назначени от австралийското правителство през февруари. Задачата на специалистите е да предоставят експертна информация и препоръки за влиянието на климатичните промени върху страната.

Авторите на доклада прогнозират, че до края на века броят на дните с температури над 35 градуса по Целзий в австралийския северен град Даруин например ще стане 312 на година. Сега подобни температури на това място се отчитат само в девет дни годишно. Подобни температурни промени ще засегнат много други градове, сред които Сидни, Бризбейн, Мелбърн, Пърт.

"Горещите дни и топлинните вълни натоварват сериозно човешкия организъм и водят до летаргия, топлинни удари, бъбречна недостатъчност, инфаркти и дори смърт", се казва в доклада. Особено уязвими за климатичните промени ще бъдат децата и възрастните хора.

"Промените в климата са една от най-сериозните заплахи за човешкото здраве. Хората често мислят, че те са нещо, което засяга само околната среда. Истината обаче е, че ние зависим от нея - за чист въздух, безопасна за пиене вода, поносими температури и качествена храна. Климатичните промени натоварват системи, които поддържат човека и неговото здраве", казва професор Лесли Хюс, един от авторите на доклада.