Главният прокурор Борис Велчев обясни, че вече е изпратено искане за това. Ако започне съвместно разследване на случая, Симеон Сакскобургготски и бившият министър на транспорта Пламен Петров, ще бъдат разпитани в България.

Българската прокуратура има свои данни за част от обвиненията, по които са задържани сваойксия принц Виктор Емануил и неговия роднина Пиел- Паоро Черани.

Още през 2004 година в нашата преса излиза дописка за злоупотреби на кабинета Сакскобургготски при проекта за строеж на детска болница с австрийски капитал в София. После опозицията сезира прокуратурата с този сигнал. Започват две проверки, които после са обединени. Папката с тези документи е намерена на бюрото на Никола филчев след като той напуска поста на главен прокурор.

Главният прокурор Борис Велчев обясни, че след края на проверката, и ако има достатъчно доказателства за корупция, прокуратурата може да образува наказателно производство. В търсене на доказателства българските обвинители разчитат и на италианските си колеги.

Борис Велчев: “Аз днес направих опит да се свържа с господин Грассо по телефона. За съжаление той ще бъде извън офиса си до четвъртък. Опитах се да се свържа с някой от неговите заместници, опитваме се да получим информацията максимално, максимално бързо. Още днес изпратихме писмо до италианската прокуратура и искаме те да ни изпратят документите, които са събрали в хода на тяхното разследване.”

В момента прокуратурата има пълното съдействие на МВР, което води паралелно разследване с полицейските органи на Италия. За Би Ти Ви новините Канна Рачева.