Макар конфликта в състава да започна още с избора му за директор, скандалът избухна, след като част от оркестъра свири на рождения ден на Евгени Минчев. Концертът бе обявен за благотворителен, а приходите от него трябва да влязат в бюджета на операта.

Преди 2 години след конкурс Министерство на културата избра Борислав Иванов за директор на Национална опера и балет. Конкурсът бе обявен за скандален заради процедурните нарушения по провеждането му. Той бе насрочен само седмица след като бе обявен. Журито бе получило само 30 мин. преди началото му концепциите на кандидат-директорите. Борислав Иванов бе приет 30 мин. по-рано от обявеното време. Въпреки това Борислав Иванов бе назначен за директор.

Новият конфликт в трупата на операта избухна след като част от оркестъра свири на частното парти във Военния клуб. Борислав Иванов бе обвинен от главния диригент Георги Нотев в: лошо програмиране на творческо-производствената работа, репертоар, който се планира без реално солистично покритие, заглавия появили се заради личния интерес на директора, от които театъра няма нужда.

В предаването “Тази сутрин” към обвиненията се присъедини и световноизвестният бас Юлиян Константинов, който не е щатен артист на операта, но е чест гост в спектаклите.

В защита на Борислав Иванов се обявиха – заместник-директорът Здравко Попов и водачът на флейтиште от оркестъра на операта Ангел Вутов.
След дискусията в предаването "Тази сутрин", специално за Би Ти Ви министърът на културата Стефан Данаилов каза, че е назначил проверка по неговото лично ръководство административна проверка по конфликта.