Окръжният Съд в Пловдив отказа да регистрира Националното турско обединение на Мендерес Кунгюн. Според мотивите, част от целите му са политически и затова не може да бъде регистрирано като Сдружение с нестопанска цел. Преди време, в подписка, привърженици на сдружението искаха смяна на етническия модел у нас. След исканията са признаване на турския език за официален и признаване на турско малцинство.

На 21-ви май, Националното турско обединение се учреди на връх Бузлуджа. Сред една от целите в устава му е "развитие на политическия плурализъм с цел демократизиране и демонополизиране на турската общност."
Днес, точно заради това, Съдът отказа регистрация на Сдружението.

"Съдът е приел, че част от целите на Сдружението имат политически характер и затова регистрацията му като сдружение с нестопанскйа цел е невъзможна. С подобни цели трябва да се претендира за регистрация по Закона за политическите партии, като друг е компетентният съд, който трябва да преценява съответствието на Устава с Конституцията на България."

Политическите партии се регистрират от Софийския градски съд.
Мендерес Кунгюн заяви по телефона за Би Ти Ви, че решението е дискриминационно и той ще сезира Българският Хелзингски комитет. Късно тази вечер в Пловдив се свиква и Извънредно заседание на Управителния съвет на нерегистрираното Турско обединение.