По нея ще пишат почти 27 000 седмокласници, които кандидатстват в гимназия. Изпитната тема беше изтеглена точно в 9 часа от журналист, избран чрез жребий, в Министерството на образованието и науката. Вариантите на теми бяха формулирани час преди изпита.

Журналистът от Дарик радио трябваше да избира между 20 запечатани плика с различни формулировки на 9 произведения. По всяка творба бяха съставени 2 теми. Само повестта "Немили-недраги" на Иван Вазов и "По жицата " на Йордан Йовков имаше по 3 формулировки.

Седмокласници изучават повестта "Немили -недраги" в средата на учебната година. Според експертите в министерството темата не е трудна. Ключовите думи, изведени в поставения проблем - страдание и родолюбие, са основни във внушението на речта на Странджата.

И това, което се очаква от децата, както всяка година е, да формулират ясна теза, текстът да е цялостен и завършен, да има логически изведени аргументи, които да демонстрират езикова култура. Резултатите от изпита ще бъдат готови до 3 юли.

Тази година има и промяна в процедурата на изпита по математика. Ще бъдат създадени голям брой варианти. Министърът ще е този, който ще избере и утвърди три от тях. Това ще стане в деня преди изпита. Вариантите ще бъдат запечатани в специални защитни пликове и разпространени до регионалните инспекторати по образованието.

Отново жребий ще определи кои задачи ще решават децата. Всеки ученик ще получи ксерокопие на изтеглените варианти. Те няма да бъдат изписвани на дъските, за да не се допускат грешки. И на двата изпита децата трябва да пишат със син химикал.