Това стана ясно след работно съвещание при главния секретар на МВР, на което участваха директорите на разузнаването, службата за охрана и шефовете на специалните служби.

Над 600 души ще са в София за асамблеята на НАТО, по същото време необходимост от охрана ще имат още 200 души - антураж на Папата и журналисти. Трасетата, по които ще пътуват делегациите и затрудненията за гражданите ще станат ясни непосредствено преди събитията.

"Охраната на папата разчита на мерките за сигурност, които ще предприеме Националната служба за охрана и МВР", казва ген. Димитър Владимиров, директор на НСО. 

Разузнавателната служба ще подава информация на службата за охрана и МВР.

"Създали сме организация по събиране на всякакъв вид информация по отношение на заплахи срещу папата", пояснява ген. Димо Гяуров, директор на НРС.

Хотелите "Радисън", "Хилтън", "Шератон", "Родина", "Кемпински" и НДК ще бъдат изолирани от външни лица по време на събитията, съобщи генерал Бойко Борисов.

В тези хотели няма да има и абитурентски балове.

"Неприятно е за нас, но тези две мероприятия ще се отразят на живота на столицата, поради належащите мерки за сигурност. Мисля, че за всяка държава това е непосилно. Но, ние трябва да си пожелаем успех", заяви ген. Бойко Борисов, главен секретар на МВР.

Мачът "Левски"-"ЦСКА" е отложен с един ден, за да се проведе, когато папа Йоан Павел Втори е в Пловдив.