Производителите настояват и за допълнителна субсидия от 10 лева на декар, плюс директните плащания на Европейския съюз.
В декларация, приета на днешният протест, те настояват и за премахване на защитното вносно мито на минералните торове от 1 август. Срокът, в който държавата трябва поеме конкретни и ясни ангажименти за изпълнение на тези искания е 7 дни. След това земеделските производители са решени на гражданско неподчинение, въпреки предстоящата жътва.

"Ние в момента обработваме 800 хиляди декара, даваме на 2 хиляди човека заплата и на около 60 хиляди човека даваме рента. Ние искаме да влезе закона за акциза, който правителството забави и няма намерение да го вкарва. Това е закон, който от 1 юли трябва да влезе и акцизът от 430 лева, който се плаща законът гласи, че ние трябва да плащаме само 50 - това е нашето облекчение. Обещахме и на ЕС че ще го приемем на 1 юли, но нищо не се прави".

52 комбайнери и трактористи и 108 фермери потвърдиха вчера участие в протеста. Кметът на Стара Загора е разрешил шествието само за ден, без то да достига центъра на града. Това обясни председателя на Инициативния комитет, но допълни, че въпреки това, протестиращите ще направят митинг пред областната администрация и ще настояват за среща с областния управител.

Зърнопроизводителите имат четири искания: Изкупната цена на тон пшеница да стане 200 лева от 1 юли; Да се премахне защитното вносно мито на минералните торове от 1 август; Да се отпусне допълнителна субсидия от държавния бюджет по 10 лв. на дка и да се прилага закона за акцизите и данъчните складове.