Знаете ли, че т.н. гранични кучета са изложени на сериозен здравословен риск, докато търсят взривни вещества, укрити в минаващи границата ни автомобили? Има вероятност животните да развият дори рядката болест рак на носа. Как преминава една работна смяна на 7-годишната овчарка Мил на ГКПП "Кулата", разказват нашите кореспонденти.

Когато не е на обучение, Мил търси истински взривове. Заедно с полицай Георги Мекерев проверява багажниците на съмнителни автомобили. В един от проверяваните автомобили няма опасни вещества, а обонянието на кучето го доказва категорично. По време да редовните си обучения обаче Мил и останалите специални кучета са научени безпогрешно да усещат миризмата на барут. Оказва се, че това може да се окаже опасно за здравето им.

"Има такава вероятност, за сега, не е имало регистрирани случаи при нас на кучета, които да заболяват от такива специфични болести, свързани с миризмата, която поемат, когато водим учебен процес при търсенето на взривни вещества, но по думите на ветеринарния лекар такава вероятност може би съществува за самото куче", обясни Георги Мекерев - полицай от ГПУ-Петрич.   

На граничен пункт "Кулата" разполагат с две обучени кучета. Досега съществуващата практика да се използват само немски овчарки вече се променя. На "въоръжение" влиза и нова порода - белгийската овчарка малиноа – животно, което е изключително издръжливо и ловко.

Кучето може да обезврежда престъпници и да се подчинява на заповеди, но само на немски език. За сега обаче с такова разполагат единствено в управлението в Смолян. Иначе всички полицейски кучета вече се обучават по така наречения позитивен метод - без наказване и бой, а само с поощрения.