Хамас обяви, че негови членове са изстреляли няколко ракети по Израел и това става за първи път, откакто радикалното движение обяви прекратяване на огъня преди година и 4 месеца. Ислямистите обясниха, че прекъсват примирието заради убийството в петък на седем цивилни палестинци при израелски въздушен удар срещу плаж в Газа.

Мушир Ал-Масри, депутат от Хамас: "При тези обстоятелства право на всички съпротивителни движения, в това число "Бригадите ал Касам", е да действат с двойно по-голяма сила и да изпратят категорично послание към този арогантен враг, който не признава нашето съществуване върху собствената ни земя."

Рано тази сутрин палестински бойци изстреляха десетина ракети по южния израелски град Сдерот. Един израелец е тежко ранен, съобщи Асошиейтед прес, като цитира източници от армията и спасителните служби. Отговорност за атаката пое въоръженото крило на Хамас "Бригадите Ал Касам" и заяви, че нападенията ще продължат, докато жителите на Сдерот не го напуснат от страх.

Палестинското правителство на Хамас увеличава пропастта между израелците и палестинците и тази пропаст в момента е по-голяма от всякога. Това заяви израелският президент Моше Кацав, който е на официално посещение в България. Според него, ако правителството на Хамас продължава да подкрепя терора, Израел ще предприеме ответни мерки за защита на своите граждани.

Израелският президент изрази тревога и загриженост от задълбочаващата се криза в израелско-палестинските отношения,след като вчера палестинската групировка Хамас възобнови нападенията срещу Израел. Моше Кацав подчерта,че израелската страна е заинтересована да продължи политическия процес на сближаване с палестинците,но правителството на Хамас отказва и задълбочава пропастта между двете държави.

Израелският президент припомни тъжната статистика ,че през последните 6 години при атентати са загинали повече израелци,отколкото през последните 50 години,по време на войните. Моше Кацав каза още,че мир между израелците и палестинците ще има само, ако победят в Палестина разумните и конструктивни сили на лидера Махмуд Абас,в противен случай ще има ескалация.

След среща у нас на Моше Кацав с българският президент Георги Първанов беше подписана спогодба за безвизово пътуване между двете държави за срок от 90 дни в рамките на 6 месеца.Израелският президент благодари на българската държава за спасяването на евреите по време на Холокоста.