Сигналът за изтичане на амоняк на стоковото тържише "Плодекс" в Русе вдигна на крак пожарна, полиция и гражданска защита. Районът беше отцепен, а хората намиращи се там - изведени надалече. Пострадал е обаче един човек, който се опитал пръв да предпази района от по-сериозно обгазяване.

Николай Йолов - началник отдел “Гражданска защита” : "Дежурният на инсталацията е взел първите мерки. Погълнал е известно количество амоняк и е закаран в болница, но няма токсикологични сериозни увреждания."

Течът е възникнал от нефункционираща амонячна инсталация, в която обаче имало остатъчен амоняк. Според Гражданска защита пожарникарите са действали максимално бързо и са обезвредили района.

В по-големи количества поглъщането на амоняк уврежда дихателна система на човека, поясниха от Гражданска защита. Час след аварията наоколо все още миришеше силно на амоняк, но миризмата вече се разсейва. Чакат се анализи на въздуха, за да се определи каква е опасността за населението. Дотогава районът ще остане отцепен.