В него се посочва още, че в Източна Европа продължава да има два тайни затвора. Докладът ще бъде представен днес в Париж, като кореспондент на Би Би Си вече се е запознал с текста.

В документа се сочи, че затворници са били транспортирани, "с паяжина от полети", изплетена в Европа. Испания, Турция, Германия и Кипър са споменати като "предни постове" за транспортиране на затворници. Ирландия, Гърция и Великобритания са били "междинни спирки".

В доклада швейцарският сенатор обвинява Великобритания, че е предавала на ЦРУ информации за свои граждани и за хора, пребиваващи на нейна територия. В тайните полети на ЦРУ са били замесени и други страни, като Италия, Швеция, Босна и Херцеговина и Македония.

Полша и Румъния са обвинени в доклада на Марти, че са допуснали на тяхна територия тайни затвори на ЦРУ. Преди време Варшава и Букурещ категорично опровергаха твърденията за тайни американски затвори на тяхна земя. През януари САЩ също отхвърлиха твърденията на Марти за тайни затвори в Европа.

***
Полският министър-председател нарече "клеветнически" доклада на Съвета на Европа, който обвинява страната му, че е била част от "паяжината" тайни затвори на ЦРУ.
В Мадрид говорител на испанското правителство категорично отхвърли заключенията на документа. По неговите думи Испания не е участвала по никакъв начин, било активно или пасивно, в операции по прехвърляне на задържани от ЦРУ лица.