Георги Първанов: "Самият факт, че се събираме в такъв формат идва да покаже, че оценяваме проблема като особено сериозен, като тежък".

От юли трябва да заработи система за ранно предупреждение. Ще се ускори изграждането на сероочистващи инсталации към тецовете. Ще се преразгледат разрешителните на много предприятия. Ще се дадат още пари за медицински прегледи на хората от региона.

Заради държавни интереси е било отхвърлено искането на старозагорци за мораториум върху полигона в Змеево, но там ще бъде инсталирана още една измервателна апаратура и ще му бъде направена сертификация.

От президента зависи неговият огромен авторитет и ангажимент към този проблем на гражданите.Той пое ангажимента да бъде гарант, че ще се изпълнят ангажиментите на представителите на централната власт.

В срещата ще участват министрите на околната среда и водите, на икономиката и енергетиката, на отбраната и на здравеопазването. В момента тече процедура по преразглеждане на разрешителните на фабрика "Брикел" и "Марица Изток 3". В новите разрешителни ще бъдат поставени и нови условия за опазване на околната среда.