Ретроспекция за възходите и девалвацията на родния лев и за историята на БНБ и нейните съкровища гледайте утре в Би Ти Ви Репортерите.
Всички помним финансовата криза, хиперинфлацията и рекордните лихви до 97-ма година, когато страната ни въведе Валутен борд. Девет години по-късно резервите на БНБ са нараснали с повече от пет пъти, а доверието в родния лев възвърнато. Сега резервите на БНБ възлизат на над 15 милиарда лева.

Българският лев е евро и еврото в България е лев. Благодарение на режима на Валутен борд. Българският лев сега на практика е покрит с над 160 % активи от еврозоната.

Историята на БНБ е неразривно свързана с държавата. Това е една от малкото институции, в която интериорът е непокътнат и е от преди девети септември 44-та година. Респектиращата сграда е построена на принципа на абсолютната достатъчност - демонстрира държавността и стабилността на Централната банка.

Любопитна е историята на построяване на сградата. Ползвани са над милион тухли, 250 вагона с цимент, строена е пет години и всички материали са минавали тройна държавна експертиза.
Управителят и подуправителите се помещават в така наречения "Бел етаж". БНБ притежава внушителна колекция с картини от наши именити художници, както и музейна сбирка за парите по българските земи още от времето на Траките.

* * *

Колко е златният резерв на БНБ и как се управлява ? Кога на евробанкнотите ще се появи кирилицата и как ще се отрази интеграцията ни във еврозоната на българските банки - гледйте утре документалния филм "България по номинал" в Би Ти Ви Репортерите от 18.30 часа.