В Турция все повече жени избират доброволно да скриват косите си. Когато Кемал Ататюрк дава началото на светската турска държава през 1923 година, носенето на забрадки е забранено. След дълги години протести на ислямистки организации сега на турските жени е дадено правото да избират как да се обличат.
Но достъпът до правителствените сгради, университетите, училищата и болниците в по-големите градове като Истанбул е строго забранен за жените, избрали да покрият главите си. Преди седем години студентката Дилек Голет е изключена от университета в Истанбул, защото е отказала да свали своята забрадка.

Пред вратите винаги имаше полицаи, които не ни позволяваха да влезем със забрадките на лекции, не ни пускаха да се явяваме на изпити. Протестирахме, но безрезултатно. Аз не настоявам Турция да се управлява по законите на шериата, но и не разбирам каква е тази демокрация, която не уважава личното право на човека да носи, каквото реши.

Турция е най-компактната еднорелигиозна държава в цяла свят, като над 98 процента от населението изповядва исляма. След последните избори много радикални ислямисти влязоха в парламента. Наблюдатели се опасяват, че възходът на религиозния фанатизъм в светска Турция може да постави под въпрос демократичното бъдеще на страната.