В последния месец, нито едно българско дете не е заловено да краде във Виена. С просия или кражби децата са били длъжни да носят по 350 евро всеки ден на възрастния, който ги е довел в Австрия. Миналата година само в кризисния център на Норберт Чайпек във Виена са регистрирани 650 българчета. В първите месеци на тази - 230.

От началото на годината от Австрия в България са репатрирани 10 деца. В момента Чайпек е в България, за да помогне за създаването на кризисните центрове, в които репатрираните деца да се подслонят, докато не се реши каква закрила да получат.

Норберт Чайпек: “Какви ще са тези мерки - ще зависи от всеки отделен случай. Най-вероятните варианти са отнемане на родителски права, настаняване при близки и роднини, търсене на всички алтернативи, така че децата да не се връщат повече към тази си дейност.”

До края на годината двата центъра ще отворят врати. Те ще са под охрана и децата може да останат в тях до половин или една година. Междувременно нишата на българите и румънците във Виена са започнали да заемат деца от Сърбия и Босна.