Българите вече масово купуват месните продукти, които отговарят на държавния стандарт "Стара планина". В същото време държавата заплашва със сурови санкции производителите, които ползват етикета, но не спазват технологията. Как се приемат на пазара малотрайните продукти като каймата и кебапчетата?

Любка Костадинова продава месни продукти от 20 години. Разказва, че след като в магазина са доставили за първи път кайма "Стара планина", свършила за няколко часа...

„Купуват, смело купуват, въпреки че сега едната кайма е с промоционална цена 7.50 - не е толкова ниска, но въпреки това всичко по килограм купуват”, каза Любка Костадинова.

Средно цената на каймата, произведена по стандарт "Стара планина" започва от 7,60 лева за килограм и стига до 8.50-9 лева. За сравнение в магазините може да се намери обикновена кайма от 4.50 за килограм. Кебапчетата и кюфтетата са по 45 - 50 стотинки за брой, а цената на суровата наденица стига 7 лева. Заради цената, а и заради отпускарския месец, първоначално търговците не залагаха големи надежди на продуктите "Стара планина". Но останаха изненадани.

„Може би 100 процента над това, което сме очаквали като процент - съвсем честно говоря. И по-бедни, и по-богати. И всички ги търсят, не се притесняват толкова от цената, колкото се интересуват от качеството", каза Юлиян Василев, управител на магазин за месни продукти.

На другия полюс обаче е Антон Дончев. От години той продава кебапчета и кюфтета и е категоричен, че няма да продава продукти по новия стандарт.

„Без стабилизатори не може да стане добре - вземете си килограм кайма, смелете си и ако направите кебапче - аз признавам този за голям майстор! Невъзможно е да се направи кебапче от чиста кайма”, смята Дончев.

Другата причина да откаже да продава кебапчета и кюфтета "Стара планина", е и цената. Която неминуемо ще скочи. За разлика от каймата, колбасите са буквално от днес на пазара. Някои от производителите на тези продукти казаха, че търсенето е надхвърлило в пъти предварителните им сметки.

Клиентите проявяват интерес в последните дни. Очакваме тяхното мнение като се върнат следващия път. На фона на всички колбаси, цените им са по-високи, но се надяваме, че това трябва да отговаря на качеството”, каза за bTV Новините Десислава Павлова, управител на магазин.

След около половин месец на пазара се очаква да излезе и последният продукт, произведен по стандарта "Стара планина" - а това е шпековият салам.