Досега са регистрирани повече от 400 вторични труса след първия голям трус вчера сутринта. Сеизмолози предупредиха, че е възможно земетресението да предизвика изригване на вулкан, който се намира на 80 километра от неговия епицентър.

Десетки хиляди хора на остров Ява прекараха нощта под открито небе. Те нощуваха където намерят - в палатки, на улицата, в полетата с касава и дори по пътечките между оризищата.

Зоната на бедствието се разпростира на стотици квадратни километри в провинция Джокярта. Засегнати са най-вече земеделски площи. Най-много е пострадал град Бантул. Там са загинали около 2400 души и са разрушени близо 80% от къщите.
Спасителните екипи продължават да търсят оцелели под руините. Трите болници в Бантул и всичките пет болници в Джокярта са препълнени и вече дори не лекуват по-леко пострадалите, съобщи говорител на УНИЦЕФ пред “Франс прес”.

Самолет на индонезийските военновъздушни сили достави в Джокярта спешна помощ.
Бедствието е пощадило една от най-големите културни забележителности на будизма - храмът Боробудур е устоял на труса. Индуисткият храм Прамбанан е пострадал леко.
В следствие на вчерашния трус близо 200 000 души останаха без подслон.

Земтресението, разтърсило остров Ява със сила 6,3 по скалата на Рихтер, е третото голямо природно бедствие, сполетяло Индонезия за последните 18 месеца. През декември друг мощен трус предизвика вълни цунами. Повече от 170 000 души на остров Суматра загинаха или са безследно изчезнали след приливната вълна, припомня “Ройтерс”. Агенцията допълва, че Индонезия е разположена в така наречения "Огнен пръстен" - район на Тихия океан със силна вулканична и тектонична активност. От няколко седмици поднови активността си и вулканът Мерапи. Той се намира близо до град Джокякарта.

Индонезия призова международната общност да помогне на усилията на централното правителство и регионалните власти за преодоляване на последиците от бедствието.
От своя страна Международният червен кръст и Червеният полумесец апелираха да бъдат събрани близо 10 милиона долара за неотложна финансова помощ.
Китай предложи да предостави 2 милиона долара.
Съединените щати отпускат 2 милиона и половина, а Европейският съюз ще предостави 3 милиона и 800 хиляди долара на Индонезия. Конференцията на католическите епископи в Италия съобщи, че, откликвайки на призива на папа Бенедикт XVI отпуска близо 2 милиона долара за храни и медикаменти.

Самолети на индонезийските военновъздушни сили снимат района на земетресението от въздуха за да установят степента на поражение в различните райони.
Азиатски държави, сред които Япония и съседните на Индонезия - Малайзия, Тайван и Сингапур изпратиха лекари и медицински екипи в засегнатите от бедствието райони. За Индонезия тръгнаха и екипи от Турция и Норвегия.
Русия, Франция, Испания, Великобритания, Австрия, Швейцария много други страни подготвят спасителни, медицински и хуманитарни екипи и започват да изпращат материална помощ

Земетресението е станало в един от най-гъсто населените райони на света. По данни на УНИЦЕФ две трети от жертвите са деца.

Българският червен кръст също е готов да се включи в подпомагането на жителите на Индонезия, съобщи председателят Христо Григоров. Нашата организация очаква указания от Централата на Червения кръст и Червения полумесец в Женева дали е необходимо в кампанията да се включват национални дружества.

***
В тази част на света днес бяха регистрирани още три силни земетресения. Трус с магнитуд 5,5 по скалата на Рихтер разлюля северната част на Филипините. Няма сведения за щети или жертви. Земетресения от 6-а степен имаше и на островната държава Тонга и на остров Нова Британия, Тихоокеанският център за предупреждение за цунами на Хавайските острови съобщи, че няма опасност от гигантски вълни.