Велчев заяви позицията си, след разговор при премиера Сергей Станишев, за борбата с организираната престъпност и корупцията. На срещата беше и министърът на вътрешните работи Румен Петков.

Борис Велчев заяви, че като главен прокурор няма коментар по темата за досиетата, но има ясно лично мнение.
Борис Велчев: Омръзна ми тези 15 години в страната да се обясняват с някаква зависимост от бившата Държавна сигурност. Крайно време е да научим така ли е било, или не. За целта трябва да се отворят всички досиета. Аз разбирам, че сигурно е несправедливо, че има унищожени досиета, че ще се отворят досиетата на едни, а на други не. По-добре е да знаем част от истината, отколкото никаква истина”.

Въпросът за архива на ДС трябва да се реши политически, смята Велчев. Другият участник в срещата при премиера и в скандала с досиетата - Румен Петков, избегна изявленията. "Обществото има право да се запознае и трябва да бъде осигурен достъп до разсекретените документи от архива на Държавна сигурност". Това заяви депутатът от НДСВ и автор на Закона за класифицираната информация - Владимир Дончев. Според него, министър Румен Петков носи само морална отговорност за огласяването на досиетата на журналисти.

* * *
Борис Велчев отказа да посочи висшия прокурор, срещу когото са събрани 16 папки с доказателства за корупция. Прокуратурата няма да изнася следствени тайни и непроверена информация, заяви Борис Велчев.

В момента специална комисия проверява доказателствата срещу уличения магистрат. Корупцията по високите етажи на властта е темата на разговор с главния прокурор утре, в предаването на Би Ти Ви - "Тази Сутрин".