От регионалната екоинспекция твърдят, че този път не става дума за екозамърсяване. Анализите не показват наличие на сяра във въздуха, но за да са спокойни хората, са поръчани и допълнителни изследвания в софийска лаборатория.

Жълти петна има почти по всички улици на Стара Загора. Те останаха след последните валежи. Наподобяват сяра. Хората си обясняват жълтите следи с обгазяванията на региона, или киселинни дъждове. Изследване е направено единствено от Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве в Стара Загора. Резултатът не е обезпокоителен.

“Наши специалисти взеха проба от частен дом в квартал “Самара”, след което това, което можехме да направим е да извършим химичен анализ за наличие на сяра - няма сяра в изследването", бе категорична д-р Елена Канева - директор РИОКОЗ Стара Загора.

Направен е анализ и на проби от други места в града и околните села. При тях също не е установено наличието на сяра. Вероятно прахът се дължи на пролетен цъфтеж при иглолистните дървета, които преобладават в старозагорския парк “Аязмото". Това ще покаже ново изследване на веществото, за което са пратени и проби в столична ботаническа лаборатория.

От Министерство на околната среда и водите обявиха, че са запознати с експертизата и заключенията на регионалния инспекторат в Стара Загора и подкрепят техните констатации за източника на замърсяване. Ведомството е категорично, че в случая не може въобще да става въпрос за замърсяване със сяра.