Компютърни вируси вероятно са причинили катастрофата на пътнически самолет на компания "Спанеър" в Мадрид преди две години, в която загинаха 154 души, пише днес испанският вестник "Паис", цитиран от ДПА.

Според вътрешен доклад на испанската авиокомпания централният компютър на "Спанеър" не е функционирал изправно, защото бил заразен от вредни програми. Самолетът "МД-82" ("Макдонъл Дъглас") е имал три технически проблема - ситуация, при която е трябвало да бъде предотвратено излитането му, посочва вестникът.

Самолет на "Спанеър", на път за Канарските острови, избухна в пламъци на 20 август 2008 г., малко след излитането си от мадридското летище "Барахас". Единайсет души на борда оцеляха.

Експертите още разследват причините за катастрофата. Засега работна хипотеза е разклащане на крилата на самолета и незадействане на елероните при излитането. Един механик и началникът на летищната служба за поддръжка са заподозрени по случая. Окончателният доклад на разследващата комисия ще бъде огласен през декември, съобщава ДПА.