Психологически натиск е бил оказан върху екипажа на самолета на полския президент Лех Качински, показва заключението на разследващите руски специалисти. Поради тази причина не е било взето навреме и решение за насочване към резервно летище, съобщи председателката на Междудържавния авиационен комитет на Русия Татяна Анодина, която представи пред журналисти окончателния доклад на Междудържавния авиационен комитет на Русия.

Командирът на самолета е бил наясно, че метеорологичните условия за кацане в Смоленск са били лоши, но е бил силно мотивиран да приземи самолета именно там, защото при евентуален избор за кацане на друго летище е можел да очаква негативна реакция на главния пътник, каза Анодина.

Психологически натиск върху екипажа оказвал намиралият се в пилотската кабина главнокомандващ ВВС на Полша, генерал Анджей Блашик. В кръвта му е

открит алкохол в концентрация от 0,6 промила

съобщи още тя и допълни, че за психологическото натоварване е допринесло и присъствието на шефа на президентския протокол.

Присъствието на странични лица до пилотите е било в разрез с т. нар. принцип на чистата кабина, допълни Алексей Морозов, председател на техническата комисия на МАК.

След като диспечерът наредил на командира да слезе на височина 500 метра, началникът на президентския протокол казал: "Решението още не е взето". Пилотът отбелязал: "Ако не кацнем тук, той ще ми натяква", съобщи Морозов.

Екипажът е демонстрирал "недостатъчно равнище на професионална подготовка"

каза още той. Автопилотът е останал включен, вместо да бъде избран режим на ръчно приземяване и през последните минути от полета самолетът се е снижавал с вертикална скорост 8 метра в секунда – двойно повече от допустимото, добави Морозов.

Самолетът Ту-154М е бил изправен при излитането от Варшава

смятат експертите. Преди да се разбие, не е имало повреди в двигателите и системите, нито пожари и експлозии във въздуха.

Действията на наземните диспечери и техническите условия на летище Смоленск-Северний не са причина за катастрофата. Пряката причина е фактът, че при неблагоприятни метеорологични условия екипажът не е взел своевременно решение за кацане на резервно летище, обобщи Татяна Анодина.

Докладът е едностранен и абсолютно неприемлив, заяви адвокат на семействата

на загиналите при катастрофата.

Разследването на Москва е подигравка, коментира Ярослав Качински

Това е резултатът, след като разследването беше оставено на руснаците. Докладът обвинява полските пилоти и Полша без всякакви доказателства. Редица въпроси остават без отговор, добави братът близнак на загиналия полски президент.