С девет сантиметра се покачи за последното денонощие нивото на Дунав при Лом, но по-късно започна да пада. При Видин и Никопол се наблюдава също покачване. Прогнозите са за задържане и за леко повишаване, ако продължат дъждовете в сръбския участък и река Тиса задържи сегашното си ниво.

В Русе нивото на река Дунав достигна досегашния си рекорд от 1970 година - 888 сантиметра и продължава да се покачва. Повишава се нивото на Дунав при Козлодуй и Оряхово.

Дигите при Видин ще издържат и на ниво над 10 метра. Това сочи направеното проучване днес от експертна група на Университета по архитектура, строителство и геодезия. От сутринта във Видин се наблюдава застой на нивото на реката и очакваната прогноза на специалистите, че нивото ще достигне 10 метра днес не се оправда. Няма опасност от рязко покачване на нивото на реката.
Учебните занимания във Видин ще бъдат възстановени от 26 април, ако няма промяна в обстановката, свързана с високото ниво на Дунав, съобщи кметът на Видин доктор Иван Ценов.

В град Никопол, който седми ден е наводнен, се прави засилен мониторинг на питейната вода. Водата в града се хлорира допълнително за предпазване от замърсяване и зарази и е годна за пиене, твърдят от хигиенната инспекция. Проби от водата на Никопол се взимат всеки ден. Според официалната информация на хигиенната инспекция и ВиК питейната вода няма отклонения от нормите. Взети са и допълнителни мерки за предпазване от зараза. Хората в бедстващия град обаче се страхуват от зараза и не пият вода от чешмите. Лекарите в Никопол също предупреждават хората да не пият вода от градската мрежа, въпреки, че засега няма увеличаване на чревни заболявания.

***
"Необходимо е ново решение на проблема за управление на кризи", заяви в Силистра президентът Георги Първанов. Според държавния глава, трябва да има едно обобщаващо законодателство, което да предлага решения по всички възможни въпроси, които възникват в хода на подобни бедствия. Президентът Първанов оцени положително взаимодействието между отделните институции.

***
Като Дунавска страна, България е длъжна всеки ден да съобщава нивото на река Дунав. Специален екип от хора прави това без прекъсване от 1949 година насам. Но ако преди по тяхната работа по-скоро сме си сверявали часовника, сега заради наводненията с нетърпение очакваме да чуем "говорителите на Дунав".

Потребителите на информацията за нивото на реката са капитаните на кораби. Затова грешките в студиото могат да бъдат фатални. Съгласно международен договор България е длъжна да съобщава нивото на река Дунав в сантиметри на български, руски и френски език. Данните идват от Русе, където е Изпълнителната агенция за поддържане и проучване на Дунав.