Това показват наблюдения на ръководствата на училищата в Пловдив, които се обединиха около създаването на специална Харта за правата и задълженията на ученика.

В Основно училище "Кочо Честеменски" няма патологични случаи на насилие между децата. Но почти всяко от тях се е сблъсквало с него - пряко или като свидетел.

И ако физическото насилие е срещано по-рядко и сред по-малките, напоследък в училището все по-разпространено става да се пускат обиди като смс-и по мобилните телефони. Директорът е убеден, че новите видове насилие не се раждат от самосебе си.

Любомир Занев - директор ОУ "Кочо Честеменски": “Децата не са жестоки. Но копират модели на поведение от по-възрастните и проявяват неосъзната жестокост. Затова всеки ученик има право на закрила срещу насилието - пише в Хартата на училището, която първи прочетоха и подписаха в VII Б клас.

За да превърнат Училището в зона, свободна от насилие, в още 10 училища в Пловдив доброволци от града ще продължат да разясняват на децата формите на насилие, начините да се предпазят от него и кого да потърсят, ако станат жертви или свидетели.