
За изследвания дадохме два вида кренвирши и една наденица. При изследванията, направени от ветирнарно- медицинския институт в едните кренвирши и наденицата бяха открити колиформи бактерии, чието наличие е недопустимо.
Това са чревни микроорганизми, които могат да доведат до храносмилателни разстройства в консуматора. Това не е безобиден факт. Причина за тези замърсявания могат да са лоша хигиена при месодобива или на персонала в месопреработвателното предприятие. В единият от кренвиршите е констатирано наличието на множество костни частици. Това означава, че месото е заместено с кости. Анализът регистрира и съдържание на вода повече от допустимото.
Вода се влага, за да може да се продаде по-тежък продукт. По-високо съдържание допринася и до влошаване на неговата трайност.
В единия от предадените за анализ продукти се доказа и наличие на сол повече от допустимото. Тя се използва, за да се увеличи срока на годност на продуктите, но над определено количество е вредна. Ветеринарно-сонитарното заключение е, че и трите, дадени от нас продукта не отговарят на изискванията за качество, а два от тях са опасни.