Диета с фатален край за 14-годишно момиче от Търговище. След рязко отслабване с повече от 15 килограма, тийнейджърката не успя да се пребори с вирусен менингит и почина в местната болница.

Натрупаните в повече килограми още от лятото тормозели момичето, след като кантарът минал 70- те . Семейството обаче не забелязало детето да гладува или да приема медикаменти за отслабване.

“Не че въобще не ядеше. Ядеше ориз, две ябълки, една филийка хляб. Но взема да се пази. Пък преди каквото й дадеш, тя мели. Купуваш вафли - яде, шоколадчета. Давай, давай, давай. По едно време се отказа. Вика: “виж колко напълнях”. Вземаха едни пъпки. Вика: “няма да ям много”. Даже и аз й казах - за яденето, яж, обаче това сладкото вече го откажи, не може всеки ден шоколадчета, вафли”, каза Мустафа Исмаилов, бащата на починалото момиче.

До последно момичето било в кондиция, ходело на училище. Първите оплаквания родителите приели за сезонен вирус. Последвал преглед при личния лекар. Виждайки рязкото отслабване, джипито пуснало направление за психиатър и за кръвни изследвания. Ден след това в домашни условия дошла първата тежка криза. Напълно изнемощяло детето било закарано в болницата. В този момент обаче никой не предполагал тежката диагноза -  менингит. Кръвните изследвания били в норма, пулсът и кръвното - също.  Семейството обратно се върнало вкъщи и само няколко часа след това състоянието станало още по-тежко.

“Първо постъпва в детско отделение и след влошаване на състоянието и явяване на симптоми на менингиално дразнене, е приета в инфекциозно отделение, където около половин ден лежи и след влошаване още повече на състоянието, изпада в безсъзнание и е прието в интензивното отделение на търговищката болница, където е поставена на респиратор. Консултирана е с инфекционист от университета в град Варна”, каза д-р Иван Добрев - началник на ОАРИЛ - МБАЛ Търговище.

Според лекарите е направено всичко възможно за спасяване на детето. Те подчертават, че  това вирусно заболяване протича скоростно и в 50 до 70 % от случаите изхода е фатален.

“Почти повече от месец тя не се е хранила нормално, отслабнала е с 15 килограма. И смятам, че и това може да е една от причините за тежкото протичане на заболяването”, допълни д-р Добрев.

След шест денонощия в кома изходът е фатален. Трагичният случай стана повод здравните инспектори да планират кампания сред тийнейджърите срещу опасните диети.

Д-р Росица Попова, специалист по хранене обясни, че фактът, че има редукция на килограми в тийнейджърска възраст, трябва да говори, че има проблем. Необходими са обстойни прегледи.

“Сложно и трудно може да се излезе от тези релси. Трябва да има една превенция. Въпросът е не само какво, но и как се прави”, обясни д-р Красимира Марчева, психиатър и психотерапевт. Тя разказа за фрапиращ случай, с който се е сблъскала – момиче, 22 кг, е изглеждала като череп, облечен в кожа, с безкрайно красиви очи. “Това е психично разстройство. Нямаш собствена идентификация. Имам пациентка, която е 32 кг и ако напълнее с 200 грама, за нея това е катастрофа”, допълни д-р Марчева.