Колици е на посещение в България, придружаван от двама свои колеги от Медицинския университет "Тор Вергата", в Рим.

По време на срещата Колици е запознал министър Гайдарски с три проекта за бъдещи съвместни дейности между България и Италия. Един от тях е за сътрудничество между Националния център за заразни и паразитни болести и университета "Тор Вергата" за съвместно разработване и производство на комбинирана ваксина срещу СПИН и туберкулоза. Министър Гайдарски благодари на Виторио Колици за усилията, които той, заедно с откривателя на ХИВ Люк Монтание, положиха в защита на българските медицински сестри.

“Сега е важно всички хора - не само българите или италианците, да разберат ситуацията. аз съм говорил с арабски учени и те много добре разбират ситуацията. важно е това да не е само европейска гледна точка. тя трябва да бъде споделена и от арабите. това е начинът да се разреши проблемът”, каза Колици.

За целите на проекта за новата ваксина е използвана кръв, взета от заразени либийски деца. Идеята е ваксината да се прилага в Африка. проучването на ваксината не може да повлияе на лечението на вече заразените либийски деца, тъй като тя се разработва като превантивна мярка.