Той посети полигона Ново село, който се очаква да бъде главната съвместна база. Там днес се провежда учение на Сухопътните и военновъздушните сили на Българската армия.

През лятото и есента тук, на този полигон ще дойдат американски военни, които да разгледат мястото. Но според военния министър тази година не може да се очаква пълноценна експлоатация на общите съоръжения.

След поредното учение на Ново село и преди идването на американците, местните хора поставят остро потенциалните екологични проблеми. Според военния министър предстои подписването на допълнителни споразумения за запазване на екологичното равновесие край базите.

Веселин Близнаков, министър на отбраната: “С допълнителни споразумения и опита на американците ще се запази околната среда и това няма да се отрази на селското стопанство и въздуха”.

Все още местните власти не знаят на какви инвестиции да се надяват след идването на американците. Но хората не крият очакванията си. А дотогава- следващото учение на полигона е през юли. Тогава тук ще тренират американски, български и румънски войници.