Две години след 4 април на 2004 г. тук все още има мъка. За да помнят случилото се в Свищов има параклис.

В областта казват, че заради страха да не се повтори тази трагедия, в последните две години ученически екскурзии почти няма. Справката на регионалния инспекторат по образованието, който контролира екскурзиите, показва че тази година е имало само две ученически екскурзии. Заминава се само със писменото съгласие на родителите. И поне официално всички твърдят, че нощните пътувания са категорично забранени.

Министърът на образованието Даниел Вълчев още веднъж препоръча, учителите и родителите да следят стриктно, спазват ли се правилата при провеждането на ученически екскурзии. И при нарушения да уведомяват регионалните инспекторати по образованието.

Нощни преходи при ученическите екскурзии са забранени с наредба на министерството на образованието. Въпреки това има сигнали, че някои транспортни фирми продължават да возят ученици през нощта.

Самият план на екскурзията и транспортният план трябва да бъдат представени в Регионалните инспекторати по образованието. Доколко те се спазват, за това трябва да отговарят лицата, които организират екскурзията. Това са най-често учителите. Така че трябва да е ясно- особено след като имаме такъв печален инцидент, трябва да е ясно, че правилата до най-малкия детайл трябва да се спазват.

Министър Даниел Вълчев е одобрил план-приема за децата след 7 клас. Училища отново са поискали разкриване на нови профилирани паралелки. Според просветния министър някои желания не са съобразени с интереса на учениците. Въпреки това са одобрени, но маломерни класове в гимназиите няма да бъдат допуснати.

“Аз съм издал един акт, с който предупреждавам всички началници на Регионалните инспекторати, че в първата седмица на септември, паралелки, които не са попълнени, ще бъдат закрити, а децата преразпределени в други училища”, каза министърът.