Нигерийският президент Умару Ярадуа е починал вчера в 21 ч. местно време (20 ч. по Гринуич) в президентската вила Асо Рок, съобщи говорител на президентството. Погребението ще се състои в четвъртък.

От няколко месеца Ярадуа на практика не изпълняваше президентските си функции заради сериозни кардиологични проблеми. През декември миналата година беше съобщено, че държавният глава страда от остър перикардит - възпаление на външната обвивка на сърцето. Яраду се лекува в саудитска клиника в продължение на три месеца. Впоследствие той се завърна в страната, но здравословното му състояние не му позволи да поеме отново функциите си.

На 9 февруари парламентът назначи вицепрезидента Гудлък Джонатан за временно изпълняващ длъжността държавен глава.

Умару Ярадуа встъпи в длъжност през 2007 г. Той си спечели популярност, като стана първият държавен глава, обявил публично финансовото си състояние при встъпването си в длъжност, припомня АП. По време на мандата си Ярадуа предприе мерки за прекратяване на насилието в делтата на р. Нигер, където бунтовническата групировка Движение за освобождение на делтата на Нигер (ДОДН) извършва нападения над нефтени инсталации и отвлича служители на петролни компании от януари 2006 г. насам.