Естествено вещество, срещано в млечните продукти, може да помогне за предпазване от диабет, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от американско изследване.
Авторите на проучването от Харвардския университет са установили, че веществото, известно като транс-палмитолеинова киселина, помага срещу диабет тип 2. Тази мастна киселина не се произвежда от тялото, но се среща в продукти като мляко, сирене, йогурт и масло.
За целите на изследването 3700 души били наблюдавани над 20 години. Резултатите от проучването показват, че хората с най-високи нива на транс-палмитолеинова киселина са изложени на 60 процента по-малът риск от развитието на диабет тип 2. При тях освен това са наблюдавани здравословни нива на холестерола и инсулина.
"Млякото и млечните продукти са богати на мазнини и ако се прекалява с тях, могат да допринесат за натрупването на излишно тегло. Поради тази причина е препоръчително да се консумират нискомаслени млечни продукти", пишат авторите на изследването.

Снимка: sxc.hu