По-тежък данъчен товар за туризма за предстоящия летен сезон. Първо влиза в сила новият ДДС, който е с 2 % повече. После идва и новият туристически данък, който всяка община сама определя и зависи от звездите на хотела - между 20 стотинки и 2 лева на легло. За база обаче се взима 30 % годишна заетост или 110 дни, каквато хотелите по морето не могат да постигнат.

Собствениците ще трябва сами да поемат тези разходи и това няма да е за сметка на туристите.

Да вдигаш цени в нашия бранш не означава нищо, означава празен хотел, по-добре пълен хотел на ниски цени отколкото празен на високи. Цените могат да се вдигат с 2-3-5% на сезон плавно, в случай че имаш основание, тоест нещо трябва да си променил, смята Атанас Карагеоргиев, собственик на хотели.

Затова вероятно ще пострада обслужването. Към данъчното бреме се добавят и повишените осигуровки, както и увеличената такса смет заради по-високите данъчни оценки. Атанас Карагеоргиев има два хотела и смята за абсурдно да плаща таксата целогодишно.

За тези 300 легла трябва да платим някъде 60-70 хиляди лева такса смет. И ако продължи така плавно да се вдига данъчната основа ще се стигне до невъзможност да ги плащаме, смята Атанас Карагеоргиев.

Хотелиерите са убедени: туризмът е златна кокошка, но за да може да снася златни яйца, са нужни облекчения.