За последните дни в района на Медковец паднали близо 80 литра дъжд на квадратен метър. Почти всички къщи са наводнени. За да се прибере от училище, 13-годишната Анелия Красимирова стъпва върху тухли, сложени върху други.

Семейството й живее в къща, заобиколена от всякъде с вода. Така е от три-четири месеца, обяснява бащата. Само една от стаите останала обитаема за 6-членното семейство на Владо Шанков. От влагата паднал тавана, ел.уредите вече са негодни за употреба.

Мухълът е вреден и за здравето на едно от децата, оперирано наскоро. Многочислено семейство от квартала само преди дни се изнесло от дома си, заплашен от срутване. Подобен риск има за 25 къщи в Медковец.

180 000 лева ще са необходими за отводняване на квартала, където живеят 1000 души. Общината подготвя документи за кандидатстване пред Постоянната правителствена комисия за бедствия и аварии.

* * *
Екипи на противопожарната служба в Димитровград са пренесли на гръб двама възрастни и три деца от наводнените им къщи в димитровградския квартал "Изгрев".Това съобщи началникът на регионалната противопожарна служба в Хасково подп. Николай Вълчев.

Малко след полунощ в противопожарната служба в Димитровград е подаден сигнал, че река Меричлерска е заляла три къщи в квартал "Изгрев". Тъй като пожарникарите в Димитровград не разполагат с лодки и спасителни жилетки, те опънали две стари въжета между къщите и брега и са изнесли на гръб пострадалите хора. Екипи на противопожарната служба са отводнявали къщи и стопански постройки и в димитровградския квартал "Марийно".