Досега за ремонтни дейности в операта са инвестирани около един милион лева.
Сградата на операта в Стара Загора беше унищожена при пожар преди близо 15 години. Интензивните възстановителни работи в оперния комплекс и ремонтът на опожарените помещения започнаха преди година и половина. За този период строители и архитекти попадаха на сериозни пречки, които забавят и допълнително оскъпяват процеса:

Според експертизите на конструктори и инженери деформациите са получени още при строителството на сградата през 70-те години на миналия век. Пожарът само е помогнал да се получат допълнителни пукнатини. Налага се нарушената конструкция да се препроектира и допълнително да се укрепва. Наред с това операта - строена във времето на социализма не отговаря на съвременните противоземетръсни изисквания. Всички тези дейности, освен време изискват и огромни средства.

Евгений Желев - кмет на Стара Загора: "Заделили сме 5 милиона, това е кредита, който теглихме и смятам, че в рамките на тези пари ще завършим архитектурно-строителната част с всичките сложни конструкции и укрепвания, които се правят. Надявам се Министерство на културата да ни помогне за оборудването на сцената".

Строителството и оборудването на модерна сцена също се изчислява на милион и половина лева. Специалистите вече си задват и въпроса, дали събарянето на тази сграда и построяването на нова опера, нямаше да е по изгодно.