София е домакин на петата регионална работна среща на Здравната мрежа за Югоизточна Европа по проекта "Укрепване на надзора и контрола върху заразните заболявания в Югоизточна Европа". Страните от Здравната мрежа, сред които и България, ще представят националните си пандемични планове.

Вирусът на птичия грип все още е животински вирус, който циркулира в дивите птици. За хората е важно да знаят, че ако спазват хигиенните норми, няма опасност да се заразят. Това заявиха специалисти по време на петата регионална среща на здравната мрежа в Югоизточна Европа.

27 страни в света са засегнати досега от птичи грип при птиците. В 6 страни има случаи и на заболели от вируса хора. В четири от девет страни в Югоизточна Европа е потвърдено наличие на птичи грип при прелетните птици.

В момента единствено във Франция от европейските страни е доказан взрив от този птичи грип при домашните птици , във всички други случай в Европа говорим за заразяване само на прелетните птици. Всички случаи при хора са възникнали след контакт със заразени птици, вследствие на лоша хигиена.
Рисковете за България не са по-големи отколкото бяха преди месеци или преди година, заявиха специалистите. Експертите ще обсъдят и националните програми при евентуална пандемия.