Винари от Южна Австралия с успех съчетават в едно достойнствата на шоколада с тези на чаша хубаво червено вино.
Оказва се, че не всичко, което остава извън бъчвите при производството на вино е за изхвърляне на боклука.

Компанията "Тарак Технолоджис" решила да последва лекарското предписание, че когато са с мярка шоколадът и виното са полезни за здравето. Люспите и семките на гроздето са богати на антиоксиданти. Така се родил и мотивът джибрите да бъдат пуснати за "втора употреба". Компанията разработила способ, с който извлича течността от тях, преработва люспите и семките до пудра и от тази суровина прави полезния екзотичен шоколад.

Един шоколад като този е еквивалентен на антиоксидантите в една чаша червено вино.
Така винарите в средището на лозарството - долината Бароса в Южна Австралия откриха неподозиран кулинарен потенциал в гроздето.

Шоколадът се произвежда в три основни вида - "шира", "Мерло" и "пиньо ноар". А това, което все пак остава и от този производствен процес отива обратно в лозето за наторяване. Нищо не се изхвърля.