Министър-председателят заяви, че крайните националисти от "Атака" и организациите, призоваващи за признаване на турско малцинство у нас, действат като скачени съдове.

Станишев припомни, че етническата толерантност е едно от достойнствата на България, без които тя не би могла да бъде успешна. Премиерът обяви, че институциите, включително МВР и прокуратурата, са длъжни да вземат всички необходими мерки за спазване на конституцията и законите.

Говорителят на социалистите Ангел Найденов заяви, че иницаторите на подписката за промяна в конституцията, се вълнуват не толкова от декларираните цели, колкото от собствената си политическа реализация, и то не в България, а в Турция.

Що се отнася до "Атака" социалистите предупредиха, че очакват крайните националисти да се опитат да опорочат честванията на 3-март и Априлското въстание, така както направиха с годишнината от обесването на Васил Левски.

Районната прокуратура в Казанлък e образувала проверка по сигнал, подаден от лидера на ВМРО-БНД в града, относно законността на подписката за промени в Конституцията и за предоставянето на права на турско национално малцинство в България, инициирана от културно-просветно дружество "Миллет". Проверката ще завърши в 30-дневния законоустановен срок.

* * *

Ръководството на ДПС днес е обсъдило подписката за признаване на турско национално малцинство и за въвеждане на турския език, като втори официален у нас, съобщи за БТВ, заместник-председателят на движението Лютви Местан:
"Това е провокация не срещу ДПС, това е провокация срещу базовата ценностна система на българското гражданско общество, част от която базова ценностна система се явява и българският етнически модел.Внимателният прочит на декларацията показва, че тя съдържа всички характеристики на едно активно мероприятие".

* * *

В Казанлъшко, районът, от който се твърди, че е започнала подписката не намерихме хора, които да са виждали документа подкрепен с подписите на над 6000 души. Потърсихме представители на турското малцинство в най-голямото село в община Казанлък - Крън. Хората от селото, които застанаха пред камера днес за първи път видяха подписката.

Никой от анкетираните не припозна и апелите от декларацията. Някои от турците в Крън познават автора на декларацията Мендерес Кунгюн с българското му име Милко Кунгьов повече от годините преди 1990 като зам.-директор на един текстилен завод в Казанлък.