Вашингтон и Лондон споделят становището за мирното съвместно съществуване на еврейска и палестинска държава в Близкия Изток. Но, според двамата ръководители, за това е необходимо изщкореняването на тероризма.

Американският президент и британският премиер призоваха арабския свят да поведе борбата с тероризма в Близкия Изток и така да съдейства за спирането на огъня в кризисния район. Джордж Буш и Тони Блеър подчертаха единомислието си по всички обсъдени въпроси, включително нуждата от смяна на режима в Ирак и неудовлетворението от дейността на Ясер Арафат, като палестински лидер.

По-рано днес американският Държавен секретар Колин Пауъл заяви, че не смята да се среща с Арафат по време на предстоящото му посещение в Близкия Изток. Пауъл ще има там официални срещи във връзка с новия мирен план на Вашингтон за региона.

Външните министри от Арабската лига, които заседаваха днес в Кайро, призоваха за спиране на огъня, но настояха да се прави разлика между тероризъм и съпротива срещу чужда окупация. Дипломатите потвръдиха подкрепата си за Ясер Арафат, като законен лидер на палестинския народ.

Израел няма да спре окупацията докато армията му не си свърши работата. Така правителството на Ариел Шарон посрещна призива на Съединените щати и Великобритания, отправен тази вечер от ръководителите на двете страни.