Две мъртви птици бяха открити днес на брега на река Дунав при Русе. Минути след подаването на сигнала екип от Регионалната Ветеринарно-медицинска Служба пристигна на мястото. Птиците - корморан и гарван бяха прибрани от специалист, облечен със защитно облекло.

В почивните дни екипите дежурят в цялата Русенска област и реагират на всеки сигнал за открити мъртви птици. Според експертите обстановката в областта е спокойна. Хората осъзнават опасността от птичи грип и се отнасят отговорно към забраната да пускат домашни птици на свобода.
Няма реална опасност от птичи грип за хората, констатира премиерът Сергей Станишев след като инспектира на място рисковия регион около Шабленското езеро.

Според министър-председателят България е изпреварила останалите европейски държави, като още през октомври е предприела 90% от превантивните мерки срещу опасната зараза. Превенцията е започнала веднага след като се появиха първите случаи в съседни на нас държави. Именно затова няма регистриран случай на заразени домашни птици у нас. В този момент според премиера е важно да се подкрепи и българското птицепроизводство.

Премиерът подчерта още веднъж приоритета за следващите седмици: да не се допусне зараза по домашните птици. За целта се прави щателен мониторинг на влажните зони, където има много прелетни птици.