Още при пристигането си у нас в края на миналата седмица ръководителят на мисията за България Ханс Фликеншийлд заяви, че Фондът ще продължи да настоява за 3 % бюджетен излишък за тази година и за допълнителни мерки за ограничаване на потребителското кредитиране.

След вчерашната среща на мисията с председателя на парламентарната бюджетна комисия стана ясно, че все още не е постигнато съгласие какъв процент от Брутния вътрешен продукт да постъпи във фискалния резерв. Фликеншилд препоръча още, България да насочи усилията си към увеличаване на заетостта, а не към намаляване на безработицата. По- късно днес официално ще бъде представен и наследникът на Фликеншийлд- Робърт Хагеман, който след няколко месеца ще поеме мисията за България.

Експерти на Европейската комисия в момента са на проверка у нас, за последния мониторингов доклад за напредъка на страната по пътя към ЕС. Експертите обикалят ромските квартали в страната и проверяват условията на живот. Ще посетят и домове за деца и стари хора.